31 Mayıs’ta yaşanan Gezi Parkı olaylarında takipsizlik kararı çıktı. Savcı, “Barışçıl gösteri, izinsiz bile olsa demokratik haktır. Barışçıl gösteriye katılanlar hakkında dava açmak AİHM kararlarına aykırı” dedi.
27 Mayıs 2013'te iş makinelerinin Gezi Parkı'na girmesiyle küçük çaplı olaylar olarak başlayan Gezi eylemleri, 31 Mayıs günü sabahın ilk saatlerinde Gezi Parkı'na kurulmuş çadırlara müdahale edilmesinin ardından, geniş çaplı toplumsal gösterilere dönüştü.
31 Mayıs günü gerçekleşen gösterilerde, İstanbul'da yüzlerce kişi gözaltına alındı, gözaltına alınanlardan 74 kişi aleyhinde de soruşturma başlatıldı.
Edinilen bilgiye göre, soruşturmayı yürüten savcı, çok önemli bir karara imza attı;
Savcı Hüseyin Aslan, 74 kişi hakkında "takipsizlik" kararı verdi. Kararda, savcının takipsizlik kararı konusunda çarpıcı gerekçeler yer aldı;
-Göstericiler, barışçıl bir gösteriye katılmışlardır
-İzinsiz bile gerçekleşse, barışçıl bir gösteriye katılmak, AİHM kararları uyarınca suç teşkil etmez.
-Göstericilerin yaptığı, demokratik haklarının kullanılmasıdır.
-Göstericiler, mahkeme tarafından da hukuka aykırı bulunan ve iptal edilen Taksim Yayalaştırma Projesinin, idare tarafından uygulanma isteğine karşı bir araya gelmişlerdir.
-Göstericiler, ceza gerektirecek herhangi bir suça karışmamışlardır.
Göstericiler polis tarafından, 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek ve güvenlik güçlerine direnmek suçlamalarıyla gözaltına alınmışlardı.
0 yorum:
Yorum Gönder